Reneszánszát éli a munkáltatói gondoskodás


A közösségépítés és gondoskodás vált a munkáltatók egyik legfontosabb eszközévé, amellyel megőrizhetik versenyképességüket a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben és ellensúlyozni tudják az infláció okozta extrakihívásokat is. Mindegy, hogy lakóközösségről, munkahelyi vagy családi összetartozásról beszélünk, a közösségek megtartó és motiváló ereje áll a középpontban.

Az a cég lesz sikeres, amelyik az ókori értelemben vett barátság felé mozdul: az erény közös gyakorlása érdekében működik együtt – gondoljunk a bolygónk megóvására vagy az egészségünk védelmére – és ezt minél szélesebb értelemben tudja átadni a tagjainak. Ez a filozófia húzódik meg a munkahelyi egészségpénztári támogatások bővülése mögött. A munkáltatók felismerték, hol van szükség egyéni erőfeszítésekre a fejlődéshez, és ezt igyekeznek támogatni a munkavállalóik egészségmegőrzésre fordítható forrásának bővítésével.

Persze nem pusztán felebaráti szeretetből teszik, hiszen a vállalat piaci teljesítményét befolyásolja, hogy gondoskodik-e a munkavállalóiról. A COVID óta globális jelenség, Magyarországon pedig fokozottan igaz, hogy a munkavállalók leginkább a munkaadójukban bíznak. A munkáltatói gondoskodás, és ennek részeként az egészségmegőrzésben vállalt felelősség, kulcs a vállalat fennmaradása szempontjából.



Több mint 100 millió forint adó-visszatérítés a cégeknek köszönhetően

Ezeknél a vállalatoknál a döntéshozók már felismerték a juttatás előnyeit:

  • A juttatás után járó 20% szja-visszatérítést. Ezt figyelembe véve, azonos összegű munkáltatói ráfordításból ténylegesen magasabb bevételt realizálhat a munkavállaló, ha a jövedelemtöbbletet munkabér helyett egészségpénztárba fizeti be a vállalat.
  • Új belépők esetén a tagdíj-hozzájárulás fedezi a patikakártya egyszeri díját, amelyet a Pénztár automatikusan levon a pénztártag fedezeti számlájáról.
  • Minimum 3000 forintos havi hozzájárulás kiváltja az elvárt tagdíjat, így az egyéni tag a számláján lévő átlagtőke alapján neki járó hozam teljes összegére jogosult minden negyedév végén.
  • A munkáltatói hozzájárulás hűségpontot ér az ÉnPénztáramban♥. Ezek később egészségforintokra válthatóak, és a pénztártag patikakártyás vásárlásának összegét csökkenthetik.

A munkáltatói hozzájárulás 112,44 millió forintnyi szja-visszatérítési lehetőséget teremtett a tagdíj-kiegészítést kapó több mint 8000 pénztártag számára. Ez az összeg 100%-ban növeli a tagok és családjaik egészségre költhető forrásait.

A munkáltatói hozzájárulás hatása az egyéni megtakarításokra


A szektorátlagot meghaladja a céges szerepvállalás

A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 4,3%-kal, a célzott támogatásként befizetett összeg 6,1%-kal nőtt 2022-ben a megelőző évhez képest.

Az egészségre és önsegélyező szolgáltatásokra fordítható befizetések alakulása

Az egészségre és önsegélyező szolgáltatásokra fordítható befizetések alakulás


Tagjaink és munkáltatói partnereink értékelik a minőséget

Ezzel a Patikapénztár meghaladta a szektor 19,9%-os növekedését.

A céges juttatás hatására erősödik a munkavállalók egészségtudatossága és az egyéni öngondoskodás, aminek előbb-utóbb érezhető hatása lesz a lakosság egészségi állapotában.

A bevételek alakulása 2022-ben 2021-hez képest
Szektor növekedése 2021-hez képest Patikapénztár növekedése 2021-hez képest
Szolgáltatási célú összes befizetés 14.2% 21.8%
Egyéni befizetés 23.8% 25.1%
Munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 0.1% 4.3%
Célzott szolgáltatások bevétele 1.6% 6.1%
Tagdíj bevételek (munkáltatói és egyéni befizetés) 19.9% 22.2%

2022-ben 8%-kal több céges befizetés, összesen 1,24 milliárd forint érkezett a Patikapénztárba tagdíj-hozzájárulásként, célzott szolgáltatásra nyújtott támogatásként és a belépéskor igényelt patikakártya díjának vállalati támogatásból történő fedezésére, mint 2021-ben. Ez az összes befizetés több mint 27%-a.

A befizetések megoszlása (%)

A befizetések megoszlása (%)


5 százalékkal több hozzájárulást adtak munkáltatóink

A Patikapénztár tagjai összesen 562,2 millió forint hozzájárulást kaptak a munkáltatójuktól 2022-ben, ami összesen 112,44 millió forint szja-visszatérítésre teremtett lehetőséget. Ez az összeg az érintetteknek átlagosan közel plusz 15 ezer forint jóváírását, szolgáltatótól függően például egy 60 perces diabetikai tanácsadás árát jelenti vagy fedez egy gyógyszertári „nagybevásárlást”, amely a család minden tagjának biztosítja a havi vitamint.

A tagok egyéni költéseinek – összesen több mint 3,6 milliárd forint – 15,5%-a származott a munkáltatói hozzájárulásból. 2020-ban ez az arány mindössze 12% volt. Az emelkedés bizonyítja, hogy a juttatásban részesülő pénztártagok a COVID időszakát követően kihasználták a munkáltatói juttatást. Az egészségcélú céges támogatás nem ablakon kidobott pénz, hanem valódi lakossági igényt elégít ki, amely nemcsak a vállalat dolgozója jóllétéhez járul hozzá, hanem a szolgáltatásra jogosult kedvezményezett családtagokéhoz is.


Mire költöttek a legtöbbet a pénztártagok az egyéni számlájukról 2022-ben?

Ezen belül 1,98 milliárd volt a gyógyszerköltés, 1,3 milliárd az orvosi ellátásra fordított kifizetés, 622,6 millió forinton osztozott a gyógyászati segédeszköz, optika és a szolgáltatásalapú egészségbiztosítás.

A költések alakulása szolgáltatási célonként 2022-ben (%)

A költések alakulása szolgáltatási célonként 2022-ben (%)


2020-tól figyelemre méltó átrendeződés kezdődött a tagok költési szokásaiban.

Az egészség célú költéseken belül éves szinten a tagok továbbra is gyógyszerre költik a legtöbbet, de a vizsgált két évben mindössze 26 százalékkal nőttek az ilyen célú kiadások, míg a Pénztáron keresztül magánorvosi ellátásra kiadott forintok 80 százalékkal, az egészségbiztosítás igénybevétele 61 százalékkal nőtt.

Patika Egészségpénztár szolgáltatási kiadások arányának átalakulása 2015-2022


A gyerekhez kapcsolódó ellátásokra zuhant, a lakáshitel-támogatásra megugrott az igény

Az önsegélyező szolgáltatásokra kifizetett összeg 30 százalékos csökkenése a gyermekkel kapcsolatos ellátások, azon belül a gyermekszületés és örökbefogadás, a gyermekgondozás és a gyermeknevelési támogatás jelentős visszaeséséből ered. A lakáscélú jelzáloghitel-törlesztés támogatása ezzel párhuzamosan nőtt 2022-ben: 7 százalékkal többen vették igénybe a szolgáltatást, a kifizetett összeg pedig 23 százalékkal nőtt. Az ok vélelmezhetően a veszélyhelyzet idején életbe léptetett törlesztési moratórium kivezetése.

A legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatások (az összes önsegélyező kiadás %-ában)

A legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatások (az összes
												önsegélyező kiadás %-ában)


Még mindig van tere a növekedésnek

Az elmúlt évben készített összefoglalónkban a KSH 2019-es adataira hivatkozva azt mondtuk, bőven van tere az önkéntes egészségügyi-finanszírozási alrendszereken keresztüli költések bővülésének. Akkor az egészségcélú magánköltésekből mindössze 106,1 milliárd forint történt egészségpénztárakon és biztosításon keresztül, míg 849,8 milliárd forintot a háztartások zsebből finanszíroztak.

Az azóta elérhető 2020-as adatok szerint továbbra is rendkívül magas, 30% a magánköltések részesedése a hazai egészségügyi kiadásokból. Ezen belül viszont az intézményesített költés mindössze 0,66 százalékkal 106,8 milliárdra nőtt, míg ennél dinamikusabban bővültek a zsebből költött forintok: a háztartások a nettó bérükből közel 6 százalékkal többet, 900 milliárdot hagytak ott a gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszközboltokban, magánklinikákon 2020-ban.

Ezeket a zsebből költött forintokat tudja mérsékelni a vállalat, ha betereli dolgozóját az egészségpénztári intézményrendszerbe. Sőt, így ahhoz is hozzájárul, hogy az ezután járó szja-visszatérítés is a munkavállalóját gazdagítsa és ezáltal többen juthassanak hozzá a gyorsabban elérhető magánellátáshoz, vagy olyan kezelésekhez, vizsgálatokhoz, amelyek esetleg csak a magánban hozzáférhetőek vagy esélyük legyen a drágább gyógyszer kiváltására.

Iratkozzon fel havi hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesüljön az aktuális juttatási szabályokról, HR trendekről, pénztári újdonságokról.