Reneszánszát éli a munkáltatói gondoskodás


A közösségépítés és gondoskodás vált a munkáltatók egyik legfontosabb eszközévé, amellyel megőrizhetik versenyképességüket a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben és ellensúlyozni tudják az infláció okozta extrakihívásokat is. Mindegy, hogy lakóközösségről, munkahelyi vagy családi összetartozásról beszélünk, a közösségek megtartó és motiváló ereje áll a középpontban.

Az a cég lesz sikeres, amelyik az ókori értelemben vett barátság felé mozdul: az erény közös gyakorlása érdekében működik együtt – gondoljunk a bolygónk megóvására vagy az egészségünk védelmére – és ezt minél szélesebb értelemben tudja átadni a tagjainak. Ez a filozófia húzódik meg a munkahelyi egészségpénztári támogatások bővülése mögött. A munkáltatók felismerték, hol van szükség egyéni erőfeszítésekre a fejlődéshez, és ezt igyekeznek támogatni a munkavállalóik egészségmegőrzésre fordítható forrásának bővítésével.

Persze nem pusztán felebaráti szeretetből teszik, hiszen a vállalat piaci teljesítményét befolyásolja, hogy gondoskodik-e a munkavállalóiról. A COVID óta globális jelenség, Magyarországon pedig fokozottan igaz, hogy a munkavállalók leginkább a munkaadójukban bíznak. A munkáltatói gondoskodás, és ennek részeként az egészségmegőrzésben vállalt felelősség, kulcs a vállalat fennmaradása szempontjából.



A szektorátlag feletti a céges szerepvállalás

A patikapénztáras munkáltatók szerepvállalásának erősödése messze felülmúlta a szektorátlagot, mindeközben a patikás tagok egyéni befizetései is dinamikusan, 25,1%-kal bővültek.

A Patikapénztár 2020 óta a leginkább keresett pénztár, ha a vállalat célzott szolgáltatás formájában biztosít támogatást munkavállalóinak. 2020-ban a szektorba befizetett célzott támogatás 44%-a, 2022-ben már 48%-a érkezett a Patikapénztárba.

Az egészségre és önsegélyező szolgáltatásokra fordítható befizetések alakulása

Az egészségre és önsegélyező szolgáltatásokra fordítható befizetések alakulás

Tavaly több ízben felhívtuk a cégek figyelmét arra, hogy a 33,04%-os kedvezményes adózású támogatást érdemes tagdíj-hozzájárulással is kiegészíteni. A teljeskörű támogatás előnye, hogy

  • az Alapszabályban előírt alaptagdíj is beérkezik az egyéni számlákra,
  • a munkáltató fedezni tudja a munkavállaló belépésekor felmerülő patikakártya gyártásának költségét,
  • az egyéni tagnak nem lesz tagdíjelmaradása, így részesül a számára járó maximális hozamban,
  • a tagdíj-hozzájárulás szabadon felhasználható és alapot teremt a 20% szja-jóváírásra.

A 2023 első negyedévében beérkezett vállalati befizetések megoszlása szerint a legtöbb célzott támogatást adó vállalat tagdíj-hozzájárulást is fizet a munkavállalóinak idén.


Tagjaink és munkáltatói partnereink értékelik a minőséget

2022-ben a patikás tagdíj-bevétel (egyéni befizetés és munkáltatói hozzájárulás) 22,2%-kal erősödött 2021-hez képest. Ezzel a Patikapénztár meghaladta a szektor 19,9%-os növekedését

A bevételek alakulása 2022-ben 2021-hez képest
Szektor növekedése 2021-hez képest Patikapénztár növekedése 2021-hez képest
Szolgáltatási célú összes befizetés 14.2% 21.8%
Egyéni befizetés 23.8% 25.1%
Munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 0.1% 4.3%
Célzott szolgáltatások bevétele 1.6% 6.1%
Tagdíj bevételek (munkáltatói és egyéni befizetés) 19.9% 22.2%

2022-ben 8%-kal több céges befizetés, összesen 1,24 milliárd forint érkezett a Patikapénztárba tagdíj-hozzájárulásként, célzott szolgáltatásra nyújtott támogatásként és a belépéskor igényelt patikakártya díjának vállalati támogatásból történő fedezésére, mint 2021-ben. Ez az összes befizetés több mint 27%-a.

A befizetések megoszlása (%)

A befizetések megoszlása (%)


Tavaly a hazai vállalatok által célzott szolgáltatásra adott támogatás 48%-a hozzánk érkezett

A Pénztár célzott konstrukciója indítása óta az egyik legkedveltebb megoldás a támogatást nyújtó hazai cégek körében. A 33,07%-os adózással adható juttatás egyre több munkavállalóhoz jut el rajtunk keresztül. Őket már sikerült meggyőznünk, hogy érdemes kihasználni a cafeteriarendszernek ezt az elemét akár a SZÉP Kártya kárára is, hiszen a hazavihető nettó juttatás összegében minimális a különbség, de a „céltám” kihasználhatósága messze lekörözi a pihenőkártyáét. Különösen, mivel a patikás szolgáltatási csomagok komplexen lefedik az egészség egy-egy területét, ráadásul a patikakártyás költésnek sincs akadálya.

A konstrukciónkat folyamatosan finomhangoljuk a hozzánk érkező észrevételek alapján, így ma már egyértelműen kényelmes a munkavállalónak, minimális adminisztrációval jár a munkáltatónak és minden elemében megfelel a jogszabályi előírásoknak.

2020 2021 2022
A hazai cégek által adott összes célzott támogatás 1,63 Mrd Ft 1,40 Mrd Ft 1,42 Mrd Ft
A Patikapénztárba befizetett célzott támogatás 0,43 Mrd Ft 0,61 Mrd Ft 0,68 Mrd Ft
A pénztár részesedése a célzott szolgáltatási piacból 27% 44% 48%

Nem ablakon kidobott pénz

Tavaly 193 vállalat biztosított 8817 munkavállalónak célzott támogatást összesen 677,5 millió forint értékben. Ez több mint 632 millió forint pénztári szolgáltatásra fordítható forrást eredményezett a támogatásban részesülő pénztártagoknak, akik az év során 546 millió forintot költöttek a célzott támogatási tartalék terhére.

A felhasznált összeg bizonyítja, hogy a juttatásban részesülő pénztártagok kihasználják a munkáltatójuktól kapott támogatást. Vagyis ebben az esetben nem beszélhetünk „beragadt pénzekről”, mint például a SZÉP kártya esetében, amely juttatás felhasználhatóságát lényegesen befolyásolhatja a családok költési szokásainak átrendeződése az infláció vagy a rezsiköltségek növekedése miatt.


Ezek voltak a legnépszerűbb támogatási célok 2022-ben

A Pénztár csomagjai közül az egészségügyi szolgáltatásra – gyógyszerre és orvosi ellátásra – adott konstrukció a legnépszerűbb, az összes támogatás 55%-át ilyen célra adják a vállalatok. A második és harmadik helyen a magánorvosi ellátás és az egészségbiztosítás osztozik, de 2022-ben a jelzálog-hitel törlesztésének támogatása is jelentősen, 14%-kal nőtt.

A támogatások alakulása szolgáltatási célok szerint 2022-ben (%)

A támogatások alakulása szolgáltatási célok szerint 2022-ben (%)

Tavaly az orvosi ellátásra adott célzott támogatás 24%-kal, a lakáscélú jelzáloghitel 14%-kal, a szolgáltatásalapú egészségbiztosításra adott összeg 7%-kal nőtt. A csak gyógyszertárban költhető és a gyermekekkel kapcsolatosan felhasználható támogatás viszont kevésbé volt népszerű a cégek és munkavállalóik körében 2022-ben, mint az azt megelőző évben.


A gyógyszertárban fogy el a legtöbb célzott támogatás

2022-ben a pénztártagjaink a vállalatok által befizetett célzott támogatás szolgáltatásra költhető összegének 42%-át gyógyszertárban, 18%-át orvosi ellátásra, 13%-át biztosítási díj fedezésére, 3%-át optikára, 2%-át gyógyászati segédeszközre költötték. Önsegélyező szolgáltatásra 8,5%-ot vettek igénybe.

A juttatásban részesülők az éves összeg 86,5%-át elköltötték, azaz az ő esetükben tényleg fennálló szükségletet elégít ki a cafeteriajuttatás.

A költések alakulása a célzott támogatás terhére 2022-ben (%)

A költések alakulása a célzott támogatás terhére 2022-ben (%)


Még mindig van tere a növekedésnek

Az elmúlt évben készített összefoglalónkban a KSH 2019-es adataira hivatkozva azt mondtuk, bőven van tere az önkéntes egészségügyi-finanszírozási alrendszereken keresztüli költések bővülésének. Akkor az egészségcélú magánköltésekből mindössze 106,1 milliárd forint történt egészségpénztárakon és biztosításon keresztül, míg 849,8 milliárd forintot a háztartások zsebből finanszíroztak.

Az azóta elérhető 2020-as adatok szerint továbbra is rendkívül magas, 30% a magánköltések részesedése a hazai egészségügyi kiadásokból. Ezen belül viszont az intézményesített költés mindössze 0,66 százalékkal 106,8 milliárdra nőtt, míg ennél dinamikusabban bővültek a zsebből költött forintok: a háztartások a nettó bérükből közel 6 százalékkal többet, 900 milliárdot hagytak ott a gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszközboltokban, magánklinikákon 2020-ban.

Ezeket a zsebből költött forintokat tudja mérsékelni a vállalat, ha betereli dolgozóját az egészségpénztári intézményrendszerbe. Sőt, így ahhoz is hozzájárul, hogy az ezután járó szja-visszatérítés is a munkavállalóját gazdagítsa és ezáltal többen juthassanak hozzá a gyorsabban elérhető magánellátáshoz, vagy olyan kezelésekhez, vizsgálatokhoz, amelyek esetleg csak a magánban hozzáférhetőek vagy esélyük legyen a drágább gyógyszer kiváltására.

Iratkozzon fel havi hírlevelünkre, hogy mindig első kézből értesüljön az aktuális juttatási szabályokról, HR trendekről, pénztári újdonságokról.